Check je mail via je contactlens

KIJK-redactie

26 November 2011 13:00

Augmented reality in je oog: binnenkort kan het. Wetenschappers hebben namelijk een contactlens ontwikkeld waarmee je net als de Terminator informatie op je oog krijgt geprojecteerd.

Konijnen kunnen het al, nu wij nog. Amerikaanse onderzoekers hebben de eerste contactlenzen die info op het oog projecteren in de ogen van konijnen geplaatst. De diertjes hadden na veertig minuten nog nergens last van; een eerste aanwijzing dat het veilig is voor mensen, aldus de wetenschappers.

De lenzen zijn ontwikkeld door Babak Praviz van de Universiteit van Washington. Hij beschrijft in het blad Journal of Micromechanics and Microengineering hoe de lens werkt. Tot nu toe bestaat de nieuwe creatie nog uit één pixel. Om deze te kunnen zien, is er een Fresnellens over de gewone lens geplaatst die platter en dunner is en dus het beeld gefocust op het netvlies kan laten verschijnen. Een heel dunne antenne die om de lens is gewikkeld, zorgt ervoor dat er informatie naar de pixel kan worden gestuurd.

Dat de lens nog niet volmaakt is, is duidelijk. Met zijn ene pixel is hij uiteraard erg eenvoudig. Bovendien is de maximale afstand waarop informatie kan worden toegestuurd nog klein. De lens mag namelijk niet verder dan 2 centimeter weg zijn van de bron. Daarnaast is hij gemaakt van een soort hard plastic, waardoor hij niet lang kan worden gebruikt.

Maar Praviz hoopt de lens in de toekomst te kunnen verbeteren. Zo wil hij meer pixels inbouwen, zodat de lens kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld navigatie, korte mails, sms-berichten en games. Daarnaast zou de lens medische informatie uit je oog kunnen halen. Dit kan erg handig zijn bij bijvoorbeeld diabetespatiënten.

Het duurt dus nog even voordat we echt als de Terminator rondlopen, maar het begin is er.

Bronnen: New Scientist, Populair ScienceDigital Trends

Beeld: nikozz/CC BY 2.0


Meer Nieuws