Chimpansees dol op Afrikaanse en Indiase muziek

KIJK-redactie

27 June 2014 16:00

Net als mensen hebben apen een bepaalde muzieksmaak. Nieuw onderzoek toont aan dat chimpansees een uitgesproken voorkeur hebben voor muziek met variatie in ritme.

Dat apen liever niet naar westerse muziek luisteren, was al bekend. Ze hebben liever stilte dan een hitje van Lady Gaga. Maar chimpansees luisteren wel graag naar Afrikaanse en Indiase muziek, zo hebben onderzoekers van de Emory-universiteit nu ontdekt.

In het onderzoek kregen zestien chimpansees twaalf ochtenden lang muziek te horen. Wanneer Afrikaanse of Indiase ritmes in de buurt van hun buitenverblijf werden afgespeeld, probeerden ze zo dicht mogelijk bij het geluid te komen. Vervolgens bleven de apen aandachtig luisteren.

Ze waren er echter niet van gediend toen ze Japanse muziek kregen voorgeschoteld. De chimpansees liepen naar uithoeken toe om deze geluiden niet te hoeven horen.

Gevaarlijke ritmes

Deze drie muziekstijlen verschillen van elkaar qua ritme. Japanse muziek bestaat, net als Westerse, vrijwel alleen uit krachtige ritmes. Denk maar aan de muziek van Tiësto: die kan behoorlijk dreunen. Afrikaanse en Indiase muziek varieert van zwakke tot sterke ritmes. Dit is hoogstwaarschijnlijk de verklaring voor de voorkeur van de chimpansees.

De apen associëren muziek bestaande uit sterke dreunen namelijk met gevaar. Een dominant mannetje produceert deze klanken ook: hij stompt, klapt luid in zijn handen en ramt objecten tegen de muur. Hier wil je als aap natuurlijk zo ver mogelijk bij uit de buurt blijven. Jammer voor de Japanse muziekindustrie; geen fans onder de chimpansees.

Bronnen: American Psychological Association, Emory University via Eurekalert!

Tekst: Naomi Jansen

Beeld: Chad Littlejohn


Meer Nieuws