Chimpansees werken spontaan samen

KIJK-redactie

13-06-2014 09:00:08

Dat chimpansees beter kunnen samenwerken dan werd gedacht, blijkt uit Amerikaans onderzoek. De apen hebben zelfs een voorkeur met wie ze dit doen.

Om samen te werken moet je lastige keuzes maken: is het niet beter als ik toch alleen werk en als ik samenwerk, met wie dan en waarom? Chimpansees kunnen deze beslissingen gemakkelijk maken, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Zonder training wisten de apen een klusje te klaren door de handen ineen te slaan. En ze kozen daar zelf hun partner voor uit.

Samen is sterker dan één

Tijdens het onderzoek moesten de chimpansees met zijn tweeën of drieën een balk naar zich toetrekken (zie filmpje hieronder). Wanneer ze samenwerkten en de balk helemaal naar zich toe hadden gehaald, kregen ze eten. Als ze individueel aan de hendels trokken, kregen ze geen beloning.

Al snel hadden de chimpansees het spelletje door. Na twee uur hadden vier verschillende apen de taak al uitgevoerd en in totaal werd de klus in 94 uur maar liefst 3565 keer  geklaard.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ik kies jou

Bovendien bleek dat de apen een voorkeur hadden met wie ze samen wilde werken. De apen waren met zijn elven in een grote ruimte, dus moesten ze kiezen wie hun maatje werd. De meeste apen hadden een voorkeur voor een soortgenoot uit dezelfde sociale klasse. Apen in dezelfde rang hebben namelijk meestal hetzelfde doel voor ogen en kunnen elkaar daarom het beste helpen. Soort zoekt dus wel degelijk soort.

Bronnen: PeerJ, Emory Health Sciences via Eurekalert!

Tekst: Naomi Jansen

Beeld: Yerkes National Primate Research Center, Emory UniversityPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar