China 3D-print huizen

VB

2014-05-02 09:00:38

3d-geprint huis China

Zeg maar dag tegen de Bouwvak! Als de 3D-printontwikkelingen uit China overwaaien naar hier, gaan wij binnenkort misschien ook wel huizen printen… Of toch nog maar even niet?

Het Chinese bedrijf WinSun print met 3D-printers van zo’n 10 bij 150 meter wel tien huizen in 24 uur. Als bouwmateriaal wordt een mengsel van bouwafval en gerecycled cement gebruikt. Het dak moet er wel handmatig aan wordentoegevoegd; daar is nog geen goede 3D-printtechniek voor.

Waanzinnig goedkoop

Bij gebrek aan bouwvakkers (met bijbehorende hernia’s en vakanties) is het produceren van zo’n huisje waanzinnig goedkoop: slechts zo’n 5000 dollar. Volgens Vincent Wegener van RDM Makerspace uit Rotterdam die het onderwerp besprak bij BNR Eyeopeners, ontstijgen de geprinte huisjes ook maar nauwelijks niveautje ‘krot’. Met onze bouwstandaarden zitten 3D-geprinte huizen er volgens hem voorlopig niet in.

Ook in China zijn ze nog kritisch: daar mogen de huizen in elk geval niet meer dan één woonlaag beslaan. Maar als het aan de makers van deze huizen ligt, volgen er in de toekomst wolkenkrabbers. En hé, dromen mag!

Bronnen: BetabeatBNR, TechionistaBestel hier de nieuwste editie!
Meer Nieuws

DRONE FOTOWEDSTRIJD

Doe mee met je mooiste

dronefoto en maak kans op een van de fantastische prijzen