China plant bemande ruimtemissie voor 2013

kijkmagazine

12 November 2012 09:00

Chinese lancering

China timmert flink aan de weg op ruimtevaartgebied. In juni volgend jaar zouden de volgende drie taikonauten moeten worden gelanceerd.

Dat maakte de twee man van het Chinese bemande ruimtevaartprogramma, Niu Hongguang, afgelopen vrijdag bekend tijdens een radiointerview. De crew van de betreffende missie, Shenzhou 10, zou volgens Niu bestaan uit twee mannen en een vrouw.

De bestemming is het onbemande, experimentele ruimtestation Tiangong-1, dat eind 2011 werd gelanceerd. De vorige bemande missie van de Chinezen, die afgelopen zomer plaatsvond, slaagde er al in om te koppelen aan dit ruimtestation.

Tiangong-1 zal na het bezoek van de drie astronauten alweer uit zijn baan rond de aarde worden gehaald. Voor de periode daarna staan opvolgers Tiangong-2 en Tiangong-3 in de planning. Uiteindelijke doel is een écht Chinees ruimtestation, dat uit verschillende modules bestaat en drie mensen kan herbergen. Dit station zou rond 2020 af moeten zijn, waarmee het het stokje zou overnemen van het International Space Station, dat in de jaren twintig van deze eeuw wordt afgedankt.

Bronnen: AFP via Phys.org, BBC News, Asia & Japan Watch

Beeld: EPA/ANP


Meer Nieuws