China presenteert ’s werelds snelste zweeftrein

kijkmagazine

26-05-2019 10:59:41

China komt met een zwevende kogeltrein die meer dan 600 kilometer per uur haalt. Dat is heel wat rapper dan de Thalys.

China heeft met de Shanghai Maglev de snelste passagierstrein ter wereld. De zweeftrein kan een topsnelheid van 430 kilometer per uur bereiken. Maar Beijing wil nog harder over het spoor denderen.

Lees ook:

Maglev

Eerder deze week presenteerden de Chinese Spoorwegen het prototype van een Maglev-trein die 600 kilometer per uur gaat. Dat is het dubbele van de Franse Thalys, die Amsterdam met Brussel en Parijs verbindt. De nieuwe trein zou de reistijd tussen Beijing en Shanghai met 2 uur kunnen verkorten tot ongeveer 3,5 uur.

Aan het prototype wordt al drie jaar gewerkt. Dat gebeurt in samenwerking met een aantal Duitse bedrijven, waaronder technologiereus Siemens en staalgigant ThyssenKrupp. China hoopt de trein al over twee jaar in productie te nemen. In de tussentijd zal het prototype verder worden ontwikkeld en uitvoerig worden getest.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Shinkansen

Maglev-treinen rijden niet op wielen, maar zweven boven het spoor. Daarvoor maken ze gebruik van krachtige elektromagneten. Omdat de treinen zweven, is er geen wrijving met de rails. Hierdoor zijn ze sneller en stiller dan gewone treinen.

Ook in Japan wordt gewerkt aan een razendsnelle magneettrein. De Chuo Shinkansen, die tussen Tokyo en Nagoya over het spoor gaat flitsen, haalt een topsnelheid van 500 kilometer per uur. Dat moet de reistijd tussen de twee steden halveren. Het traject moet eind 2027 klaar zijn.

Bron: CNN

Beeld: CRRC

strong>Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis