China test hypersone raket

André Kesseler

17-01-2014 09:00:23

China timmert op militair gebied steeds nadrukkelijker aan de weg. Afgelopen week testte het als tweede land ter wereld een hypersone raket.

De raket, die volgens bronnen de WU-14 zou heten, heeft daarbij een snelheid gehaald van Mach 10, dus ongeveer tien keer de snelheid van het geluid.

Overigens haastten de Chinezen zich om via de Chinese staatsradio te melden dat het om wetenschappelijke experimenten gaat en dat die niet gericht zijn tegen andere staten of specifieke doelen. Luitenant-Kolonel Jeff Pool, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van defensie, liet weten dat het Pentagon op de hoogte is van de Chinese tests, maar daar niet op wil reageren.

Verschillende Amerikaanse politici hebben inmiddels hun zorgen uitgesproken over de Chinese testvlucht. Een van hen, senator Howard ‘Buck’ McKeon, zei: “Terwijl de een hele reeks bezuinigingsrondes Amerika’s technologische voorsprong teniet hebben gedaan, komen de Chinezen en andere tegenstanders op militair gebied langszij. En in sommige gevallen, zoals nu, lijken ze ons zelfs voorbij te streven.”

Dit conceptmodel van de zogenoemde Sino-Waverider hangt al een paar jaar in het luchtvaartmuseum in Beijing.

Amerika werkt al jaren aan hypersone raketten en heeft een aantal proeven achter de rug met de X-51A Waverider. Die wordt, net als waarschijnlijk de WU-14, aangedreven door een scramjet, een supersonic combustion ramjet. Bij bestaande straalmotoren zuigt een turbine lucht de motor in, die wordt samengeperst. Verderop wordt er brandstof (kerosine) toegevoegd en vervolgens wordt het mengsel ontstoken. Bij de verbranding neemt de druk nog verder toe; het gasmengsel met de ontstane verbrandingsgassen zet sterk uit en verlaat de motor aan de achterkant. Een scramjet gebruikt daarentegen de eigen snelheid om de lucht samen te persen. De interne druk en de temperatuur lopen daarbij zo hoog op dat de brandstof vanzelf ontbrandt. Het ontbreken van bewegende onderdelen zorgt ervoor dat er veel hogere snelheden kunnen worden bereikt en doelen op grote afstand dus in heel korte tijd kunnen worden bestookt.

Bronnen: The GuardianRT News

Beeld: DARPA, Chinese Military ReviewPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis