China werkt aan nieuwe bommenwerper

KIJK-redactie

08-09-2016 13:00:20

Chinese bommenwerper

China werkt aan een nieuwe generatie langeafstandsbommenwerpers ter vervanging van de huidige, 60 jaar oude bombers.

De bevelhebber van de Chinese luchtmacht, generaal Ma Xioatian, heeft geruchten bevestigd dat het land momenteel  aan een nieuw type bommenwerper werkt. Het toestel krijgt waarschijnlijk een hoog laadvermogen, een grote actieradius en een klein radarprofiel, maar wordt niet uitgerust met kernwapens.

Chinese bommenwerper H

Zo moet de nieuwe longe-range bommenwerper eruit komen te zien.

Het nieuwe toestel zal de huidige bommenwerpers van het type H-6 vervangen. Deze zijn in de jaren vijftig gebouwd door de Xian Aircraft Industrial Corporation, naar het Russische ontwerp van de Tu-16 nucleaire bommenwerper.

Chinese bommenwerper H

Dit is de huidige H-6K bommenwerper, gebaseerd op de Russische Tu-16 ‘Badger’.

Er zijn in de jaren diverse updates geweest van de H-6, waaronder het K-type uit 2009 dat kruisraketten kreeg. Duidelijk is echter dat de H-6 zwaar verouderd is. Er gingen geruchten dat China daarom aan een opvolger zou werken, maar dat was nog niet eerder bevestigd.

Stealth-kenmerken

Veel blijft onduidelijk en dat leidt uiteraard tot de nodige speculaties. Zo verwachten sommigen dat de nieuwe bommenwerper op het J-type gevechtsvliegtuig lijkt en dat hij zal ‘stealth-vormen’ krijgt. Daarmee zal hij niet – of slecht – te zien zijn voor de Amerikaanse radarstations rond de Grote Oceaan en de Oost-Chinese Zee. De belangrijkste taak van de nieuwe bommenwerpers is om, in samenwerking met kruisraketten en onderzeeboten, Amerikaanse vliegdekschepen op afstand houden en in geval van oorlog Amerikaanse bases uit te schakelen.

Bronnen: The Aviationist, Popular MechanicsPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws