China wil alle draadloze signalen via glasvezel

KIJK-redactie

15 september 2012 13:00

Een nieuwe verspreidingstechniek moet alle Chinezen op internet aansluiten. Verschillende draadloze signalen zullen via een glasvezelkabel en een radioantenne worden verspreid.

Hoe geef je 1,3 miljard Chinezen toegang tot internet? Voor deze immense opgave staat de Chinese overheid de komende jaren. In juni hadden ‘slechts’ 538 miljoen inwoners een internetverbinding, maar een groep door de overheid gefinancierde onderzoekers heeft nu mogelijk de oplossing gevonden. Zij hebben een nieuw systeem ontwikkeld dat alle oude technieken overbodig maakt en elke Chinees online moet krijgen.

Radio-over-glasvezel

Het gaat om een techniek met de naam radio over fibre (RoF). Dit is een methode waarbij verschillende draadloze signalen worden gecodeerd en door middel van een lichtstraal via glasvezelkabels worden verspreid. Vervolgens zijn die kabels aangesloten op een netwerk van radioantennes en die zenden bijvoorbeeld 3G en Wi-Fi tegelijkertijd uit.

Het bestaande internetnetwerk gebruikt verschillende fysieke onderdelen om verschillende services te bieden. Zo bestaan er aparte digitale zendmasten voor 3G en verschillende kabels voor breedband. RoF pakt deze technieken allemaal samen en verstuurt de signalen door één enkele glasvezelkabel. Volgens de Chinese onderzoekers levert dit een enorme tijds- en kostenbesparing op.

Verenigde Staten

De techniek rukt ook op in de Verenigde Staten. In april had telefoongigant AT&T drieduizend van deze systemen geïnstalleerd. Vooral in drukke omgevingen, zoals stadions en winkelcentra, wil het bedrijf de draadloze dekking verbeteren. Dure zendmasten kunnen in deze gebieden meestal niet omgaan met het vele internetverkeer.

In China is RoF vooral aanwezig in havens, ziekenhuizen en supermarkten. Het uiteindelijke doel is om ook plattelandsgebieden en nieuw bebouwde gebieden door middel van ‘hogesnelheidskabels’ internettoegang te geven. De vraag blijft echter of de burger er wel écht iets aan heeft zolang de Chinese overheid het internet censureert.

Bron: New Scientist










Meer Nieuws