Eenkindpolitiek China verandert gedrag kinderen

KIJK-redactie

12 January 2013 13:00

Chinese kinderen die geen boers of zussen hebben als gevolg van China’s eenkindpolitiek, missen eigenschappen die belangrijk zijn om de economie te onderhouden.

Dat blijkt uit onderzoek, deze week gepubliceerd in Science. Hierin wordt het gedrag beschreven van kinderen die zijn geboren vlak voor en na de introductie van de zogenoemde One Child Policy (OCP), die ervoor moet zorgen dat koppels in de regel maar één kind krijgen. Jongens of meisjes die tijdens de OCP zijn opgegroeid, en dus enig kind zijn, hebben meer moeite om anderen te vertrouwen en nemen minder grote risico’s. Bovendien zijn ze minder betrouwbaar, minder concurrerend, pessimistischer en minder gewetensvol. En dat alles zou ze weinig geschikt maken voor het ondernemerschap.

Volgens de wetenschappers waren de effecten ook zichtbaar bij kinderen die veel sociaal contact hebben met anderen. Zelfs veel contact met familieleden, zoals neefjes en nichtjes, kan de invloed van bloedeigen broers en zussen niet vervangen.

400 miljoen voorkomen geboortes

De One Child Policy, of eenkindpolitiek, geldt sinds 1979 en is bedoeld om de bevolking van China te laten krimpen. De Chinese overheid heeft met deze regelgeving naar schatting al 400 miljoen geboortes kunnen voorkomen. Eerder was het nog toegestaan om twee kinderen te krijgen, maar deze regel werd aangescherpt om een ‘catastrofale bevolkingsgroei’ te voorkomen. Krijg je meer dan één kind? Dan valt er een dikke boete op je mat.

De gedachte dat de OCP invloed heeft op het gedrag van Chinese kinderen leeft overigens al langer. Zo wordt van kinderen uit de OCP-tijd vaak gezegd dat ze lijden aan het Little Emperor Syndrome.

Bronnen: Science, Monash University via EurekAlert!










Meer Nieuws