China’s tweede vliegdekschip te water

Naomi Vreeburg

29-04-2017 10:00:01

vliegdekschip

Een vliegdekschip made in China – een Type 001A – is onlangs te water gegaan in Dalian (provincie Liaoning).

De Chinezen investeren al jaren in de uitbreiding van de eigen krijgsmacht en dan vooral in de marine. Daar past de ontwikkeling van een tweede vliegdekschip prima tussen. En dit vaartuig, volgens geruchten Shandong genoemd, is op 26 april gelanceerd in de haven van Dalian (Liaoning). Dit ging uiteraard gepaard met vlaggetjes en andere versiersels, zoals je op de foto kunt zien.

Liaoning

Het 70.000 ton wegende vliegdekschip, dat plaats zou hebben voor 24 tot 30 J-15 fighters, kan niet meteen worden gebruikt door de Chinese People’s Liberation Army Navy (PLAN). De Chinezen zullen het schip nog een aantal jaartjes testen. Ze denken dat Shandong in 2020 klaar zal zijn.

Het land beschikt al sinds 2012 over een vliegdekschip: de Liaoning. Het is een van oorsprong Russisch schip (de Varyag), dat deel zou uitmaken van de Zwarte Zee-vloot. Toen de Sovjet-Unie uit elkaar viel, was het schip nog niet afgebouwd en belandde het uiteindelijk via tussenhandelaren in Chinese handen. Die bouwden het om tot een redelijk volwaardig vliegdekschip.

Made in China

Maar PLAN wilde een vliegdekschip geheel made in China en dus begon eind 2012 de bouw van Shandong. De Chinezen bedachten overigens ook nu niet alles zelf. In 2014 liet de staatsmedia weten dat engineers erin geslaagd waren om een stoomcatapult en een vangsysteem voor de vliegtuigen na te bouwen. Dat zou zijn gebeurd op basis van de systemen aan boord van de HMAS Melbourne, een Australisch vliegdekschip dat in 1985 als oud ijzer verkocht werd aan een Chinese sloper.

Er gaan ook geruchten dat China aan een serie grote vliegdekschepen werkt: Type 002. Het land wil al die schepen in de fors uitgebreide marine gebruiken om de claims op onder meer Taiwan en de economische belangen in de Zuid- en Oost-Chinese Zee kracht bij te zetten.

Bronnen: Popular Mechanics, Ars Technica

Beeld: Getty Images/VCGPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws