Chinese zandstorm te zien vanuit de ruimte

KIJK-redactie

26 March 2010 16:00

De zandstorm die op 20 maart over China trok, was vanuit de ruimte te zien. Tijdens de storm waaide zand en stof uit Mongolië duizenden kilometer naar het zuiden en het oosten. Het veroorzaakte overlast in Beijing, Taiwan en Japan.

De foto, gemaakt door de NASA, laat een apart patroon zien. De kommavorm van de zandstorm is identiek aan die van een bepaalde soort cycloon zoals die tussen 30 en 60 graden noorder- en zuiderbreedte voorkomt. Eenzelfde beeld krijg je in die regio bij stormen binnen een koudefront met een sterk lagedrukgebied. Alleen zie je dan wolken, geen zand.

Volgens de NASA was het de ergste zandstorm sinds mensenheugenis. De woestijnvorming in de regio is daar de belangrijkste oorzaak van. Zandstormen van een dergelijke schaal kunnen wereldwijde gevolgen hebben. Zo kunnen bepaalde ziekteverwekkers vanuit China over de Grote Oceaan naar de Verenigde Staten waaien.

Jaarlijks verspreiden stormen op de hele wereld 2,4 miljard ton aarde door onze atmosfeer. Hierdoor kan een zonsondergang roder lijken, kunnen auto’s vies worden en mensen soms, zoals vorige week in China, met mondkapjes rond gaan lopen.

Bronnen: LiveScience

Beeld: Modis Rapid Response Team/NASA


Meer Nieuws