Chinezen willen drijvende steden

kijkmagazine

2014-06-03 11:00:05

Floating City - header

In opdracht van een Chinees bouwbedrijf is een spectaculair ontwerp voor een drijvende stad bedacht. Bekijk de plaatjes!

We zijn het bebouwbare land op aarde aardig aan het volplempen met steden, stelt het Chinees-Britse AT Design Office. Daarom komt het bedrijf met een tot de verbeelding sprekend ontwerp voor duurzame steden op zee: Floating City.

Floating-city-by-Atdesign_dezeen_784_2

De drijvende steden, die een oppervlakte van zo’n 10 vierkante kilometer per stuk moeten krijgen, werden bedacht in opdracht van de Chinese bouwfirma CCCC. Die bouwt momenteel een 50 kilometer lange tunnel tussen Hongkong, Macau en Zhuhai, en wil de gebruikte technieken graag inzetten in een nóg indrukwekkender project.

Floating-city-by-Atdesign_dezeen_784_3

Een Floating City bestaat uit modules met allerlei vormen en formaten, die in een fabriek worden geproduceerd. Op zee worden die samengevoegd, om zo een klimaatvriendelijke, zelfvoorzienende stad te vormen, met voorzieningen als eigen boerderijen en afvalverwerkingsinstallaties. Ook hotels, parken (boven én onder water) en andere recreatieve gelegenheden staan op het programma. Het vervoer tussen de verschillende gebouwen moet voornamelijk per elektrisch voertuig of onderzeeër plaatsvinden.

Floating-city-by-Atdesign_dezeen_784_6

Of het ontwerp ooit werkelijkheid gaat worden, is uiteraard maar de vraag. We hebben in de loop der jaren wel meer schitterende groene bouwprojecten voorbij zien komen waar we daarna nooit meer iets over hebben gehoord. Maar droom desondanks vooral even weg bij de artist’s impressions van de ontwerpers…

Floating-city-by-Atdesign_dezeen_784_7

Floating-city-by-Atdesign_dezeen_784_9

Bronnen: AT Design OfficeDezeen, via DVICE

Beeld: AT Design OfficePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde