‘De chips op de zak zijn altijd groter dan die erin’

KIJK-redactie

20-11-2013 11:00:13

Rik Peters

KIJKs gadgetman en columnist Rik Peters over de beschuldigingen dat Samsung zou vals spelen met zijn Galaxy S4.

Boos gebrom onder gadgetbloggers. Verwijten en beschuldigingen fladderden in de richting van het Zuid-Koreaanse Samsung. Niet uit verontwaardiging over de mensonterende arbeidsomstandigheden in de Samsungfabrieken, maar omdat de Galaxy S4 een stoute valsspeler zou zijn.

Sommige techgekkies zijn namelijk fan van benchmarks. Dat zijn programma’s waarmee de snelheid van computers of smartphones wordt gemeten. Maar de code van de S4 zou zo zijn geschreven dat het toestel zulke tests herkent – en vervolgens tijdelijk zijn kloksnelheid omhooggooit van de gewone 480 megahertz naar 532 megahertz. Bij een proefwerk doet hij dus harder zijn best dan normaal, met een onrealistisch rapportcijfer als resultaat.

Het vereist een zeer specifiek wereldbeeld om je op te winden over deze ‘manipulatie’ en ‘oplichting’. Niet alleen omdat moderne toptelefoons elkaar maar zo miniem voorbijrennen dat de gemiddelde consument het nooit merkt. En ook niet omdat benchmarks sowieso een artificieel en gekunsteld beeld geven dat weinig te maken heeft met het werkelijke en alledaagse gebruik.

Autofabrikanten meten het brandstofverbruik van wagens zonder zijspiegels, de chips op de zak zijn altijd groter dan de chips in de zak en het gebruik van de juiste deodorant heeft nog nooit iemand de beloofde hordes andersgeslachtigen opgeleverd. Ook waar het de elektronicabranche betreft, is twijfelachtige zelfpromotie misschien niet het allervoornaamste onderwerp om je druk om te maken.

Deze column verscheen eerder in KIJK 11/2013.

Beeld: Studio 5982Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis