Komst vriendin levert fraai plaatje op

André Kesseler

27-09-2019 15:59:50

christina koch jessica meir

We weten al tientallen jaren dat je vanuit de ruimte mooie plaatjes van de aarde kunt maken. En toch blijven ruimtevaarders ons verrassen.

Neem nou deze plaat die NASA astronaut Christina Koch maakte vanuit het International Space Station. Koch legde de Sojoez-raket vast die drie verse bewoners komt afleveren: Hazzaa Ali Almansoori (de eerste ruimtevarende Emirati ooit), de kosmonaut Oleg Skripotsjka, en NASA-astronaut Jessica Meir. En de laatste maakt deze foto nog wat specialer.

Levensdroom

Koch en Meir doorliepen samen de astronautentraining, werden vriendinnen, en gaan tot februari volgend jaar samenwerken in het ruimtestation. Koch tweette naar aanleiding van het bijzondere moment vanuit het ISS: “Zo ziet het er aan boord van het @Space_Station uit als je beste vriendin haar levenslange droom in vervulling laat gaan. (…) We kunnen niet wachten tot we jullie aan boord van het ISS kunnen verwelkomen, crew van Sojoez 61!”

Recordvrouw

Koch verblijft al sinds 14 maart in het ISS en als ze in februari 2020 terug naar de aarde valt, schrijft ze een record op haar naam. Ze is dan 335 dagen in de ruimte geweest; de langste ruimtevlucht van een vrouw ooit. Het record van de mannen staat op naam van kosmonaut Valeri Poljakov. Hij verbleef vanaf 1994 maar liefst 437 dagen (en 18 uur) in het Russische ruimtestation Mir.

Bron: NASA, ScienceAlert

Beeld: Christina Koch / NASA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws