CO2 als grondstof voor duurzaam beton

Laurien Onderwater

17-03-2016 09:00:29

CO2 grondstof beton

We moeten koolstofdioxide gaan zien als bron voor een nieuw soort beton in plaats van als broeikasgas, stellen Amerikaanse onderzoekers.

Anno 2016 kunnen we ons geen wereld meer zonder beton voorstellen. Het spul is overal: in snelwegen, bruggen en gebouwen. Maar de productie van cement is wereldwijd voor 5 procent verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen. Dit vormt de aanleiding voor onderzoekers van het UCLA om een nieuw soort bouwmateriaal te ontwikkelen dat koolstofdioxide als een van zijn grondstoffen heeft.

Upcycling

Het onderzoeksteam komt met een ‘simpele’ oplossing: we moeten koolstofdioxide upcyclen. Bij deze methode wordt CO2 opgevangen en gemengd met lijm, waardoor er een substantie ontstaat die erg veel lijkt op cement. 3D-printers zorgen vervolgens dat de bouwstof de gewenste vorm krijgt. Het nieuwe ‘beton’ heeft de gepaste naam ‘CO2NCRETE’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het team worstelt nog wel met een paar uitdagingen, zoals de schaal waarop ze het nieuwe materiaal kunnen produceren. Tot nu toe is de upcycling-methode gedemonstreerd met bouwblokjes van 5 centimeter, maar is het ook mogelijk om 5 meter lange balken te maken? Verder moeten de wetenschappers nog uitzoeken hoe het materiaal zich buiten het lab gedraagt onder verschillende omstandigheden.

Geen vervuiling maar hulpbron

Opgevangen koolstofdioxide van energiecentrales wordt nu opgeslagen, omdat niemand een idee had wat je verder met het gas kunt doen. Het UCLA-team zou daar met hun nieuwe onderzoek verandering in kunnen brengen. “We willen dat mensen koolstofdioxide als een hulpbron gaan zien”, zegt Gaurav Sant, een van de onderzoekers. “Een hulpbron die we kunnen hergebruiken.”

Bronnen: UCLA, Phys.org

Beeld: UCLA LuskinPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes