‘In 2018 slaap ik op zaterdag een uurtje langer’

KIJK-redactie

08-12-2017 15:59:19

slaap

Rolf Hut wordt elk weekend vroeg wakker door zijn kind, terwijl hij graag uitslaapt. Maar door de klok te manipuleren, kan hij wellicht een uurtje langer blijven liggen.

Ik heb een hekel aan wakker worden als het buiten nog donker is. Hoe dichter bij kerst, hoe lastiger ik mijn bed uitkom. Doordeweeks moet ik er echt om 06.30 uur uit, maar in het weekend blijf ik graag nog even liggen. Echter: voor ons kind hebben we de regel dat hij er om 06.30 uur uit mag. En als hij wakker is, zijn wij dat snel ook… Ik zou er wat voor overhebben als op zaterdagochtend zijn 06.30 uur eigenlijk onze 07.30 uur is.

Tijd is relatief

Als natuurkundige moet ik dan direct aan het krommen van de ruimtetijd denken. Volgens Einstein loopt ‘de tijd’ namelijk niet overal even snel: tijd is relatief. Zou het niet geweldig zijn als je thuis af en toe jouw tijd even iets sneller, of langzamer, kon laten gaan dan die van je huisgenoten?

Probleem is dat je tijd op wereldschaal alleen maar kunt vertragen met massa. En de massa die nodig is om tijd af te remmen, is nogal groot. Nou ben ik niet de kleinste, maar we hebben het hier over planeten- en zwarte-gaten-niveau-massa. Dat is thuis toch wat lastig.

Vals spelen

De natuurwetten aanpassen gaat me niet lukken, maar ik kan wel een beetje vals spelen. Zowel digitale klokken als analoge (wijzer)klokken kun je sneller of langzamer laten lopen door wat weerstanden in de schakeling te veranderen. Je moet handig zijn met een soldeerbout, maar laat ik dat de laatste jaren nou zijn geworden.

Omdat dit mijn laatste KIJK-column is, heb ik in de kerstvakantie tijd om de kinderklok te verbouwen. Ik ga ervoor zorgen dat vanaf middernacht op vrijdag tot zaterdagochtend de kinderklok 70 minuten over een uur gaat doen. ’s Middags halen we dat weer in door zes uur lang uren van 50 minuten te draaien. In 2018 slaap ik op zaterdag dus een uurtje langer!

Deze column verscheen eerder in KIJK 12/2017.

KIJK 12/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws