Commercieel apparaat spoort drones op

KIJK-redactie

21-06-2014 13:00:42

Bang dat je buurman je bespioneert met een drone? Een Amerikaanse bedrijf heeft hier de oplossing voor.

Je eigen drone kopen of bouwen is tegenwoordig niet zo moeilijk meer. Daarom zijn sommige mensen bang dat ze worden bespioneerd door criminelen of hun buren. Voor degene die kampt met deze paranoïde gedachte is er nu het persoonlijke ‘drone-detectiesysteem’ (PDDS). Het apparaat, gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Domestic Drone Countermeasures (DDC), geeft aan wanneer er bij jou een drone in de buurt is.

Vertrouwensissues

Hoe werkt dit? Het systeem bestaat uit twee wi-fi-apparaten, twee sensoren en een grote box. Wanneer de sensoren een signaal opvangen van een drone die binnen een straal van 15 meter bij je in de buurt zweeft, waarschuwen ze de box. Deze gaat op zijn beurt piepen. Vervolgens wordt door de wi-fi-apparaten een bericht naar je mobiel gestuurd.

Vertrouw je, naast je buren, bepaalde mensen uit een andere nabijgelegen woonwijk ook niet? Dan kun je altijd meer sensoren neerzetten, zodat spionagedrones ook op een afstand van bijvoorbeeld 30 meter kunnen worden opgespoord. Militaire drones kunnen (nog) niet worden opgemerkt met dit apparaat; daarvoor vliegen ze te hoog en zijn ze te geavanceerd.

Crowdfunding

Tot nu toe is alleen een prototype gemaakt en hoopt het bedrijf door crowdfunding meer geld in het laatje te krijgen voor het project. Als alles naar wens verloopt, zal het apparaat volgend jaar op de markt kopen. Je moet dan wel even 500 euro neertellen.

Bron: Kickstarter via The Guardian

Tekst: Naomi Jansen

Beeld: Richard Watt/MODPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar