Computer maakt gebruik van waterdruppels

Naomi Vreeburg

10-06-2015 13:00:34

Wetenschappers willen materie manipuleren met behulp van een computer die werkt met waterdruppels.

Misschien is het je weleens overkomen: je pakt een glas water, zet het naast je laptop neer en met een hele sullige beweging stoot je het drinken zo over de computer heen; een behoorlijk baalmomentje. Maar wetenschappers van de Stanford University schrikken hier niet van. Hun computer maakt juist gebruik van de beweging van waterdruppels, in plaats van elektronen, zo laten zij in Nature Physics weten.

Dit nieuwe type is overigens niet bedoeld om de processor in je eigen computer te vervangen; het werkt een stuk trager dan de apparatuur die we nu gebruiken. De onderzoekers hebben er dan ook een heel ander doel voor: ze willen de computers gebruiken om fysieke materie te controleren en manipuleren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De waterdruppels zijn geplaatst in een afgesloten ijzeren raster dat in een magnetisch veld ligt. Dit veld wordt door elektromagnetische spoelen in het apparaat opgewekt. Verder bestaat de ‘chip’ uit hele kleine T- en I-vormige stukjes metaal die zo geordend liggen dat ze de vorm van het magnetisch veld kunnen veranderen.

Elke keer dat het veld van richting verandert, worden de minuscule waterdruppels verplaatst. Aangezien de vloeistof ook andere materie kan bevatten – in dit geval zaten ze vol met kleine ijzeren deeltjes – zal de computer kunnen worden gebruikt om de beweging van druppels van andere chemicaliën te registreren en manipuleren.

Bronnen: Nature Physics, Wired, Science AlertPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws