Conceptcar voor het laatste ritje

André Kesseler

09-09-2015 11:00:05

Als ontwerper kun je je natuurlijk buigen over een nieuw type vliegtuig, een flitsende speedboot of een waanzinnige sportwagen. De Canadees Charles Bombardier heeft dat allemaal al gedaan en besloot een stap verder te gaan. Hij ontwierp een nieuwe lijkwagen.

Charles Bombardier noemt zijn nieuw ontworpen lijkwagen de Korbiyor, naar het Franse woord corbillard dat (je raadt het al) lijkwagen betekent. Het lichaam van de overledene ligt in een gekoelde kist met een transparant deksel. De nieuwe rouwauto wordt elektrisch aangedreven en is voorzien van zogenoemde Mecanum of Ilon-wielen, waarmee hij zichzelf in elke richting kan verplaatsen. Die hebben bovendien als voordeel dat ze de vloeren van de kerk of de aula niet beschadigen.

En de Korbiyor is autonoom. Hij blijft de mensen in de rouwstoet keurig volgen, maar als de geprogrammeerde route om wat voor reden dan ook anders verloopt, kan hij eveneens op afstand worden bestuurd. Verder zitten er onder het opmerkelijke voertuig projectors die filmbeelden of foto’s op de vloer kunnen vertonen en uiteraard kan de hypermoderne lijkwagen elk gewenst moppie muziek ten gehore brengen. (Al vinden wij de begrafenis-hit Waarheen, waarvoor van Mieke Telkamp niet heel goed bij de Korbiyor passen…)

korbiyor-autonomous-electric-hearse_100525724_l

Dus worden we straks allemaal met dit wonderlijke apparaat naar onze laatste rustplaats gereden? Waarschijnlijk niet. Maar een creatief idee is het zeker.

Bronnen: The Globe and MailPopular Science

Beeld:  Abhishek Roy/Charles BombardierPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws