Contactlens zoomt in door te knipogen

Naomi Vreeburg

16 February 2015 13:00

Een telescopische lens laat je in- en uitzoomen door alleen maar te knipogen. Dit zou uitkomst bieden voor mensen met de oogziekte maculadegeneratie.

Toen het oog van The Terminator, gespeeld door spierbundel Arnold Schwarzenegger in de gelijknamige film, zwaar was beschadigd, kreeg hij er een wel erg cool, mechanisch exemplaar voor terug. Hij kon met dit felrode oog automatisch inzoomen. Zwitserse onderzoekers presenteerden afgelopen week op de AAAS Annual Meeting in Californië een uitvinding van dit kaliber: een telescopische contactlens die inzoomt als je knipoogt.

Maculadegeneratie

Voor wie nu al loopt te priegelen om zijn lenzen in te krijgen, zal helaas wel nog wat meer moeite krijgen met deze exemplaren. Ze zijn namelijk groter dan normale lenzen en bedekken meer oogwit. In het midden van de lens zijn kleine aluminium spiegels gerangschikt in een rondje. Licht dat hierop valt, reflecteert eerst een paar keer voordat het in je oog terechtkomt. Door deze weerkaatsingen lijken objecten 2,8 keer groter dan ze eigenlijk zijn.

Om te wisselen tussen vergroot en normaal beeld hoef je alleen maar te knipogen. Een wenk met je rechteroog laat de 1,5 millimeter dikke lens inzoomen. Wanneer je dit vervolgens met je linkeroog doet, valt het licht zonder te weerkaatsen in je oog en zie je objecten weer op ware grootte.

De onderzoekers hopen dat hun nieuwe lenzen uitkomst kunnen bieden voor mensen met maculadegeneratie. Dit is een oogaandoening waarbij er schade ontstaat aan de zogenaamde gele vlek. Het scherpe zicht wordt hierbij aangetast.

Elektrische bril

Het recent gepresenteerde prototype bouwt voort op een eerdere versie waarbij de dragers van de lens nog niet zelf konden inzoomen. Ook zijn de lenzen nu uitgerust met hele kleine kanaaltjes, waardoor zuurstof kan worden doorgelaten.

Helaas zitten er nog wel een aantal haken en ogen aan het apparaatje. Zo moet je een speciale, elektrische bril op die onderscheid maakt tussen simpelweg knipperen en een vette knipoog. Ook lijken mensen die alleen met hun linker- of rechteroog kunnen wenken geen baat te hebben bij deze lenzen. Oh, en het aantal keren dat je knipoogt om een voorbijlopende spetter te versieren, kun je maar beter minderen.

Bronnen: Ecole polytechnique fédérale de Lausanne via EurekAlert!, New Scientist

Beeld: Eric Tremblay and Joe Ford/EPFL


Meer Nieuws