Verklaring van ‘Star Wars-geluid’ in Youtube-hit

Naomi Vreeburg

17-10-2014 16:00:31

Wat is het geheim achter het scifi-geluidje dat Amerikaan Cory Williams deze week een Youtube-hit opleverde?

“Dit is het gaafste dat ik ooit heb gehoord!”, zei blogger Cory Williams tegen zijn vriendin nadat hij een steen over een bevroren meer in Alaska gooide en een sciencefiction-achtig geluid te horen kreeg (bekijk onderstaand filmpje vanaf 3:50). Zijn reactie was misschien wat overdreven, maar het blijft een fascinerend fenomeen. Wat veroorzaakt het geluid?

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dit komt doordat het ijs werkt als een vibrerende plaat. Wanneer het steentje het meer raakt, zorgt het voor een bending wave (vrij vertaald: buigingsgolf) – een golf die zich loodrecht op het oppervlak verplaatst. Deze bending wave reist met een supersonische snelheid en zendt steeds geluid uit in de lucht terwijl hij van het ijs afbuigt.

Wanneer je dichtbij het ijs staat waar de steen doorheen gaat, hoor je alleen maar een krak. Maar als je het object ver genoeg gooit en op een afstandje luistert, krijg je de hoge tonen eerst door in je oor en hoor je een soort tsjirp. Dit komt doordat korte golven die van het ijs afkaatsen sneller reizen dan lange golven en dit zorgde ervoor dat de hoge scifi-tonen als eerste het oor van Williams bereikte. Helaas geen Star Wars-taferelen in het meer dus.

Bronnen: Livescience, Youtube

Beeld: Cory Williams/YoutubePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws