DARPA: wiebelen werd hypersone raket fataal

André Kesseler

19 november 2010 16:00

Na lang onderzoek is duidelijk waarom een Amerikaanse hypersonische testraket eerder dit jaar in zee kletterde.

HTV staat voor hypersonic technology vehicles en de Amerikanen hebben er twee van gebouwd. De eerste HTV werd op 22 april 2010 bovenop een Minotaur-raket geplaatst en van Vandenberg Air Force Base in Californië in de richting van de Kwajalein-eilanden in het zuiden van de Grote Oceaan geschoten. De raket zou een snelheid halen van Mach 20 (twintig keer de geluidssnelheid) en een afstand van 7700 kilometer afleggen. Maar na een vlucht van negen minuten ging er iets mis en trad het zelfvernietigingssysteem in werking om te voorkomen dat de raket ergens schade zou veroorzaken.

Mission A liep niet goed af. Deze zomer volgt Mission B.

DARPA, het onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger, zette de proefvluchten voor komend jaar in de koelkast en startte een onderzoek. De conclusie daarvan zijn nu bekendgemaakt. Het ging mis door een “higher-than-predicted yaw, which coupled into roll, thus exceeding the available control capability at the time of the anomaly.” In lekentaal: de HTV was instabiel, wiebelde te veel en werd onbestuurbaar. Volgens DARPA worden de komende tijd de nodige aanpassingen doorgevoerd en kan de tweede test in de zomer van 2011 gewoon doorgaan.

De HTV had uiteindelijk moeten leiden tot een hypersonisch militair toestel, de Blackswift, dat binnen twee uur overal ter wereld kan ingrijpen. Maar vanwege bezuinigen werden die plannen geschrapt en wordt alleen aan hypersone rakettechnologie gewerkt.

HTV-3X of Blackswift

Overigens zijn de Amerikanen niet de enige die aan hypersone vliegtuigen werken. In 2002 verrasten Australische wetenschappers de wereld door de eerste succesvolle scramjet-vlucht (de HyShot) te maken. En onlangs lieten de Chinezen weten aan een vergelijkbare techniek te werken.

Bronnen: Wired


Meer Nieuws