DARPA wil zo goedkoop mogelijk de ruimte in

Laurien Onderwater

31-05-2016 16:00:17

DARPA wil zo goedkoop mogelijk de ruimte in

DARPA is een beetje ongeduldig. De organisatie wil zo snel mogelijk een herbruikbaar ruimtevliegtuig gaan inzetten voor zo min mogelijk geld.

Een satelliet bouwen kost veel geld. Een satelliet lanceren kost ook veel geld. Dat wil DARPA graag anders zien. En om te bewijzen dat het ook op de low budget-manier kan, werkt het onderzoeksinstituut van de Amerikaanse defensie aan de XS-1: een herbruikbaar ruimtevliegtuig voor weinig geld.

XS-1

De bedoeling is dat de space plane in tien dagen tijd tien keer zijn vracht, die voornamelijk uit kleine satellieten zal bestaan, in de ruimte ‘aflevert’. DARPA wil het ruimtetransport met de XS-1 net zo routine maken als containerschepen die over de wereldzeeën varen. Elke vlucht mag niet meer dan vijf miljoen dollar kosten en dat is in de ruimtevaart heel weinig.

DARPA ruimtevliegtuig

Zo zou het ruimtevaartuig eruit kunnen komen te zien.

Herbruikbaar

Een manier om de kosten zo laag mogelijk te houden, is een ruimtevaartuig te bouwen dat je steeds opnieuw kunt lanceren. Uiteraard zul je sommige onderdelen wel moeten vervangen en is er een grondige safety check nodig voordat het ruimtevaartuig weer op weg kan.

DARPA heeft inmiddels drie bedrijven, waaronder Boeing, gevraagd om met een ontwerp van de XS-1 te komen. Begin 2017 wordt het bedrijf met het beste voorstel geselecteerd en dat mag vervolgens een prototype bouwen.

Bronnen: DARPA, Popular Science, Space

Beeld: Northrop GrummanPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar