De beste boeken van 2015: 10 tot en met 6

kijkmagazine

22 December 2015 09:00

De beste boeken van 2015 - 10 tot en met 6

Welke in 2015 verschenen non-fictieboeken mag je écht niet missen? KIJK bekeek de oogst van afgelopen jaar nog eens goed en kwam tot de volgende lijst.

Vandaag de eerste helft van onze boeken-top-10 van 2015: nummer tien tot en met zes.

Rolfs maakbare wereld10. Rolfs maakbare wereld
Techniek komt in KIJK vaak neer op gevechtsvliegtuigen, ruimteschepen, deeltjesversnellers… Maar techniek is ook in de schuur inventief aan de slag gaan met spullen die wél binnen je bereik liggen. En geen betere manier om daarvoor geïnspireerd te raken dan met het boek van ‘MacGyver-wetenschapper’ Rolf Hut van de TU Delft, waarin je onder meer leest hoe je een ‘frituurspaan-babyfoon-antenne-ding’ of een ‘irrigatiesysteem-kleipotjes-ding’ bouwt. (Bekijk ook Rolf Huts optreden op KIJK Live!)

De geldrevolutie9. De geldrevolutie
De financiële wereld is volop in beweging, laat RTL Z-journalist Frederieke Hegger zien in haar boek: de traditionele banken worden aan alle kanten ingehaald door ‘fintech-nerds’, die óók allerlei financiële diensten aanbieden. “Dankzij de afwisseling van interviewtjes, anekdotes en verhelderende uitleg een lekker behapbaar en enthousiasmerend boek”, schreef KIJK-hoofdredacteur Inge Fraters over De geldrevolutie in KIJK 1/2016.

Mijn Russische geschiedenis8. Mijn Russische geschiedenis
Zo gauw het over eten gaat, wordt het persoonlijk. Eten en drinken doen we immers allemaal, het angstbeeld van te weinig krijgen, kunnen we ons makkelijk voorstellen, en bij een gerecht kunnen we haast niet anders dan denken: dat lijkt me lekker, of juist smerig. En daardoor werkt Mijn Russische geschiedenis zo goed. In dit boek brengt Anya von Bremzen namelijk het Rusland van de twintigste eeuw tot leven aan de hand van wat er in elke periode werd gegeten en gedronken. Daarbij gaat ze ook nog eens uit van de ervaringen van haarzelf, haar moeder en de rest van haar familie, wat het boek nóg persoonlijker maakt – en daarmee een nóg makkelijker weglezende geschiedenisles.

7De gebroeders Wright. De gebroeders Wright
KIJKs redactievliegtuigfanaat André Kesseler stónd erop dat dit boek over de mannen achter de eerste gemotoriseerde vlucht ooit, op 17 december 1903, een plekje kreeg in onze top-tien. “Een erg fijn boek over de twee totaal verschillende broers die aan de basis stonden van de moderne luchtvaart”, schreef Kesseler erover in KIJK 11/2015.

6. InhetspoorvanEbola-1.inddIn het spoor van ebola
“Mysterieuze pakketjes, gevaarlijke jungletochten, ondervragingen van veiligheidsdiensten en een aaneenschakeling van dood en verderf. Het leven van Guido van der Groen leest als een unieke thriller.” Dat schreven we in KIJK 10/2015 over In het spoor van ebola. En ook nu we een paar maanden later het complete aanbod aan afgelopen jaar verschenen boeken kunnen overzien, blijft deze autobiografie van de mede-ontdekker van ebola een van onze grootste aanraders.

Morgen lees je op onze site welke vijf non-fictieboeken we de beste van 2015 vonden!


Meer KIJK tipt