De aarde beschermen op internet

KIJK-redactie

08 April 2010 13:00

Iedereen krijgt vanaf nu de kans om onze planeet te beschermen. Maar denk daarbij niet aan de heldhaftige capriolen van Bruce Willis in Armageddon. Het gaat om hulp vanuit de luie computerstoel.

Het enige dat je hoeft te doen is een account aanmaken op deze site en een korte cursus volgen, om vervolgens naar je beeldscherm te turen. Je gaat op die manier op zoek naar een dreigende aanval van de zon.

Het Royal Observatory in Greenwich heeft de site opgestart, want het heeft hulp nodig. Op de zon komen zeer regelmatig zogenoemde coronale massaejecties (CME’s) voor. Deze CME’s veroorzaken zonnestormen en die hebben soms vervelende gevolgen voor de mens. Astronauten kunnen cel- en weefselschade oplopen, satellietgeheugens worden gewist en zelfs stroom- en communicatiestoringen op aarde zijn een mogelijkheid.

Twee speciale ruimtevaartuigen van de NASA, Stereo’s genaamd, moeten meer informatie over deze stormen verzamelen. Dat doen ze onder andere door 3D-foto’s te maken van de zon. En hier komt de hulp van vrijwilligers met wat vrije tijd goed van pas. De Stereo’s maken namelijk zoveel foto’s dat wetenschappers ze niet allemaal kunnen bekijken.

Wie inlogt op de site, krijgt beelden te zien van de zon. Bij een beginnende zonnestorm word je geacht dit te melden bij de experts. Het beschermen van de aarde gebeurt geheel vrijwillig. Je doet het zo lang en zo vaak je wilt.

Bronnen: BBC News

Beeld: NASA


Meer Nieuws