De beste boeken van 2010 – deel 1

kijkmagazine

18 december 2010 13:00

Wat zijn de favoriete non-fictieboeken uit 2010 van de medewerkers van KIJK? Vandaag de eerste lichting…

Vivianne Bendermacher kiest Insectopedie (Hugh Raffles)
“Hugh Raffles brengt op anekdotische wijze alle facetten aan het licht van een wereld waarvan de meesten van ons geen weet hebben: het insectenrijk. De misvormde insecten rondom Tsjernobyl, de trek van miljarden gevleugelden én ongevleugelden op grote hoogte, hun ronduit boeiende seksleven, zelfs slaaponderzoek bij de kleine schepsels. Een echte aanrader!”

Stephan van Duin kiest Waarom zijn er zoveel soorten? (Menno Schilthuizen)
“Ook al is het antwoord zo simpel als ‘omdat het kan’, het boek blijft boeien, omdat het op logische wijze uiteenzet wat ecosystemen en hun bewoners beïnvloedt. Een verademing in deze tijd van leeg geschreeuw om de Oostvaardersplassen, bijvoorbeeld.”

Tim van Ham kiest Facebook (Ben Mezrich)
“Mark Zuckenberg richtte als student het sociale netwerk Facebook op, maar uit het boek blijkt dat hij het idee heeft gestolen, er bakken geld mee verdient en er nog mee wegkomt ook. Facebook roept zowel bewondering voor als afkeer tegen Zuckenberg op. En, zoals zo vaak: het boek is beter dan de film…”

Raymon Heemskerk kiest Wij zijn ons brein (Dick Swaab)
“Een interessant boek over ons meest onmisbare orgaan. Leest als een trein.”

Wouter Janssen kiest De dronkemanswandeling. Hoe toeval ons leven bepaalt (Leonard Mlodinow)
“Een boek dat iedereen zou moeten lezen om wat meer te weten over de rol van statistiek en toeval in ons alledaagse leven. Verrassend leesbaar en met veel leuke voorbeelden.”

André Kesseler kiest De kracht van kennis (Michael Mosley en John Lynch)
“Je denkt bij een wetenschappelijke doorbraak vaak aan een vent in een witte jas die een briljante ingeving heeft en daarmee de wereld verandert. Mosley en Lynch laten zien dat factoren als onderlinge ruzies en stom toeval vaak minstens zo belangrijk zijn. De kracht van kennis is een mooi boek over de geschiedenis van de wetenschap.”

Jean-Paul Keulen kiest Het onsterfelijke leven van Henrietta Lacks (Rebecca Skloot)
“Het verhaal achter de beroemde HeLa-cellen en de jonge, zwarte vrouw die ze, zonder zichzelf daarvan bewust te zijn, doneerde aan de mensheid. Zoals ik hier al schreef: een even boeiende als aangrijpende combinatie van een biografie en een populairwetenschappelijk boek.”

Nick Kivits kiest I live in the future and here’s how it works (Nick Bilton)
“Een pakkend boek waarin journalist Nick Bilton op een grappige manier de angst voor techniek probeert weg te nemen. Hij doet dat aan de hand van veel voorbeelden uit de praktijk en de geschiedenis. Wist je dat mensen vroeger dachten dat de telefoon ervoor zou zorgen dat niemand meer naar de kerk zou gaan? En dat je hoofd zou ontploffen als je met een trein zou reizen?” (Zie ook Nick Kivits’ interview met Nick Bilton in KIJK 13/2010, -red)

Django Mathijsen kiest Filosofie van de toekomst. Over nut en noodzaak van sciencefiction (Fred Keijzer)
“Fred Keijzer, hoofddocent filosofie van de Rijksuniversiteit Groningen, laat zien waarom sciencefictionliteratuur (‘het uitproberen van originele ideeën’) belangrijker en diepgaander is dan gewone literatuur (‘ordinair psychologisch effectbejag’). Een openbaring.”

Morgen op KIJK.nl: de favoriete boeken uit 2010 van KIJK-medewerkers Rik Peters, Leo Polak, Anne Schulp, Menno Steketee, Gemma Venhuizen, Jop de Vrieze, Bruno van Wayenburg, Boris van Zonneveld en Teake Zuidema.










Meer Nieuws