‘De beteuterde ijsbeer waagt nog een radslag’

VB

08 March 2013 16:00

Vivianne 2011

“En ik wil ook mee naar de noordpool!”, roept een als ijsbeer verkleed meisje vrolijk de zaal in. KIJK-collega Hans en ik kijken elkaar fronsend aan.

Veel tijd om haar optreden van commentaar te voorzien krijgen we niet, want ineens maakt de ijsbeer een radslag over het podium en komt haar collega in een rubber bootje aan het woord. Hij wil ook mee naar de noordpool. Waarom is niet helemaal duidelijk. Het lijkt iets te maken te hebben met een bejaardenhuis waar hij dan verslag kan uitbrengen.

Hans en ik kijken het tafereel met lede ogen aan. Je zou het niet verwachten, maar de ijsbeerdame en consorten dingen mee naar de Academische Jaarprijs 2012, een prijs voor het team met het beste plan om wetenschappelijk onderzoek onder de aandacht te brengen van een groot publiek. En die prijs is niet misselijk: een geldbedrag van een ton!

Maar Hans en ik zijn hier niet voor ijsberen; wij zijn er voor het team van sterrenkundige Frans Snik. Hij is de man achter iSPEX. Samen met zijn team heeft hij een geweldig plan bedacht om samen met onder meer jullie, KIJK-lezers, onderzoek te doen naar de hoeveelheid fijnstof in onze lucht. Niet met dure satellieten of ingewikkelde meetinstallaties, maar met een iPhone en een speciaal ontworpen opzetstukje. Met dat apparaatje en je iPhone-camera kun je dan de luchtkwaliteit meten. Zo kan iedereen bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek dat er bovendien toe doet.

Oké, niet iedereen – je hebt er tenslotte wel een iPhone voor nodig. Als Android-fan stelde dat me aanvankelijk teleur, maar de reden erachter is simpel. Bij alle smartphones verschillen de formaten en bovendien de plek van de cameralens. Ondoenlijk om daar een betaalbaar apparaatje voor te ontwikkelen.

Als de terechte winnaar wordt gehuldigd springen we op: samen met zijn team neemt Frans Snik de cheque van 100.000 euro in ontvangst. Project iSPEX kan van start! De ietwat beteuterde ijsbeer waagt nog een radslag wanneer bekend wordt dat haar team wel de publieksprijs heeft gewonnen. Ach, Hans en ik gunnen het ze wel.

Meedoen met iSPEX? Als KIJK-abonnee kun je gratis een opzetstukje bestellen!

Beeld: Studio 5982


Meer Nieuws