De omstreden gevolgen van de zomertijd

kijkmagazine

26 March 2011 13:00

Dit weekend is het weer zover: de zomertijd gaat in. Wat heeft dat voor gevolgen voor het energieverbruik en de mens?

De huidige regeling rondom de zomertijd werd in Nederland in 1977 ingevoerd, met het oog op energiebesparing. Door de klok een uur vooruit te zetten, is het ’s avonds namelijk een uur langer licht. Dat zou er voor zorgen dat we minder snel naar het lichtknopje reiken. De gevolgen van de zomertijd, positief en negatief, zijn echter al lang omstreden.

Zo is het nog nooit bewezen dat de verschuiving inderdaad zou zorgen voor minder energieverbruik. Er gaan zelfs steeds meer geluiden op dat het eigenlijk geen energie zou besparen, maar juist zou kosten. Waar we het licht ’s avonds langer uitlaten, staat het ’s ochtends ook eerder aan. Samen met de verwarming. Bovendien is het door de zomertijd nodig ’s middags de airco langer aan te laten staan. En dat vreet energie.

Vanuit het menselijke perspectief wordt er gezegd dat het veranderen van de klok allerlei vervelende gevolgen heeft zoals slaaptekort, ongelukken, hartaanvallen en zelfmoorden. Maar dat zijn meestal conclusies van losse studies, terwijl andere onderzoeken geen verband vinden. Dus hoewel mensen best even van de leg kunnen zijn door de overschakeling naar de zomertijd, zijn grotere gevolgen nooit onomstotelijk bewezen.

Deze geluiden lijken een goede reden om elk jaar rond deze tijd de discussie over de zomertijd weer aan te wakkeren, terwijl het eigenlijk gewoon wachten is op gedegen onderzoek dat een einde maakt aan de onduidelijkheid. Tot die tijd zitten we elk jaar vast aan een rondje langs de klokken en een uurtje minder slaap. Daarom als troost, en voor iedereen die het maar niet kan onthouden, hier wat handige ezelsbruggetjes op een rij:

  • In het voorjaar gaat de klok vooruit.
  • Je wint-er-tijd mee als je de wintertijd in gaat.
  • Als het weer vooruit gaat, gaat de klok ook vooruit.
  • Spring forward, fall backwards

Bronnen: KNMI, Weblog Rijksuniversiteit Groningen, LiveScience


Meer Nieuws