‘Defensieindustrie krijgt het zwaar’

André Kesseler

12 June 2013 16:00

alrobot

De rekenwonders van Deloitte hebben gekeken naar de toekomst van de defensie-industrie en verwachten dat daar flinke klappen zullen vallen.

De wereldwijde defensieuitgaven stegen al sinds 1998 en begonnen pas in 2012 wat te dalen. In een aantal landen, waaronder Oost-Azië (voornamelijk China) en landen rond de Perzische Golf, zullen de defensiebudgetten de komende jaren weliswaar stijgen. Maar lang niet genoeg om de krimp in Europa en de VS op te vangen, zo denkt Deloitte.

Van de (grofweg) 195 landen in de wereld nemen slechts vijftig landen maar liefst 97 procent van het totaal voor hun rekening. (Dat totaal bedroeg in 2012 1,75 biljoen dollar) En die gaan volgens Deloitte de komende jaren flink bezuinigen. Voornamelijk in ‘hardware’ als tanks, schepen en vliegtuigen. Sectoren van de industrie die zich bezighouden met sensors, communicatie, en cyberveiligheid kunnen de komende jaren wel op meer klandizie rekenen.

Amerika blijft, ook als de bezuinigingen van 50 miljard per jaar doorgaan, koploper in de wereld. Het land spendeert ook met een ingekrompen defensiebudget van zo’n 450 miljard dollar meer dan de volgende vijftien landen op de ranglijst samen. Met stip op twee staat China, dat volgens Deloitte naar schatting een vijfde van het Amerikaanse budget (dus een kleine 100 miljard dollar) uitgeeft.

Nederland neemt overigens de negentiende plek in; net na Spanje en voor Colombia.

Bronnen: Deloitte, AOL Defense

Beeld: US Army, SIPRI










Meer Nieuws