Depressie verhoogt kans op hartfalen

KIJK-redactie

05-04-2014 13:00:49

Patiënten met een depressie hebben volgens Noorse onderzoekers dubbel pech. Ze voelen zich niet alleen ongelukkig, maar hebben ook nog eens een verhoogde kans op hartfalen.

Tijdens een grootschalig onderzoek werd bij bijna 63.000 proefpersonen vastgesteld of ze depressieve klachten hadden. Elf jaar later werd gekeken hoeveel van de proefpersonen in het ziekenhuis beland waren of als gevolg van hartfalen waren overleden. Bij mensen met milde symptomen van depressie bleek het risico op hartfalen 5 procent hoger dan bij mensen zonder depressieve klachten. Bij matig tot zwaar depressieve proefpersonen bleek het risico zelfs 40 procent verhoogd.

De onderzoekers registreerden niet alleen of de proefpersonen depressieve klachten hadden, maar ook of ze rookten, wat hun BMI en bloeddruk was en hoeveel beweging ze kregen. Deze gegevens gebruikten de onderzoekers om hun data te corrigeren. Factoren als obesitas en roken kunnen namelijk zowel een depressie als hartfalen veroorzaken.

Depressie zorgt voor meer stresshormonen

Volgens de onderzoekers zorgt een depressie voor meer stresshormonen. Die zorgen ervoor dat je ademhaling en hartslag sneller worden. Ze kunnen ook ontstekingen of aderverkalking veroorzaken, wat weer kan leiden tot hartfalen. Bovendien kan het zijn dat depressieve mensen meer moeite hebben met het opvolgen van adviezen over het innemen van medicatie of dat zij het lastiger vinden om een gezondere levensstijl aan te nemen.

Goed te behandelen

Volgens de onderzoekers zijn er effectieve methoden om depressie te behandelen, vooral als patiënten in een vroeg stadium hulp krijgen. Een vroege depressie wordt onder andere gekenmerkt door een verminderde interesse en dat patiënten minder plezier beleven aan dingen die ze normaal heel leuk vinden. Als je last hebt van deze symptomen is het goed om met vrienden te praten. Houden de klachten langer dan een maand aan dan is het verstandig een arts te raadplegen.

Bronnen: EuroHeartCare 2014, European Society of Cardiology via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar