Dexter binnenkort vervangen door model?

kijkmagazine

23-04-2013 09:00:10

Onderzoekers werken aan een model waarmee bloedspatten kunnen worden geanalyseerd. Die objectieve analyse zou betrouwbaarder moeten zijn dan de subjectieve analyse die forensisch onderzoekers zelf maken.

Tot een paar jaar geleden had niemand er nog van gehoord: bloedspoorpatronen. Maar sinds forensisch onderzoeker Dexter zich in de gelijknamige serie ontfermt over de achtergelaten bloedvlekken op een plaats delict, is bloedspooranalyse een waar begrip.

Toch staat het vakgebied nog in de kinderschoenen en worden er nog te vaak conclusies getrokken op basis van een subjectieve analyse in plaats van objectieve informatie. Daarom werken Amerikaanse onderzoekers van de Iowa State University aan een model dat kan worden gebruikt bij de analyse van bebloede crime scenes.

Door paardenbloed op papier te spatten en dat te filmen, krijgen de onderzoekers inzicht in de eigenschappen van rondvliegende bloedspetters. Die inzichten willen ze vervolgens bundelen in een wiskundig bloedspatmodel, om zo de betrouwbaarheid van de bloedspooranalyse te verbeteren.

Bronnen: PhysOrg, PopSci

Beeld: Verity67/CC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar