Deze camera kijkt om de hoek

KIJK-redactie

09-12-2015 09:00:42

Met een nieuwe techniek kunnen onderzoekers om een hoek van een muur heen kijken.

Hoe handig is het om niet meer je hoofd om een hoek te hoeven steken om te zien wat erachter schuilgaat? Het klinkt als een James Bond-gadget, maar onderzoekers van de Universiteit van Oxford hebben een camera ontwikkeld waarmee bewegende objecten buiten het blikveld kunnen worden waargenomen. Dat schrijven ze deze week in Nature Photonics.

Lasers

De onderzoekers maken hierbij gebruik van de lichtverstrooiing van een laser die op de vloer schijnt. Door te kijken naar hoe de lichtgolven terugkaatsen vanaf hetgeen zich om de hoek bevindt, kan er een beeld worden gemaakt van het verscholen object. Omdat er wordt gewerkt met weerkaatsing van lasers, kan dit bijna in real-time. Andere bestaande technieken scannen het hele gebied achter de hoek af, en dat duurt langer. Daardoor zijn die technieken minder geschikt voor het detecteren van bewegende objecten.

Door met korte intervallen een paar keer achter elkaar lasers op de vloer te laten schijnen, kan door de verschillen in weerkaatsing van het licht de locatie en de snelheid van het bewegende object worden waargenomen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De wetenschappers kunnen de locatie van het bewegende object bepalen tot zo’n 2 centimeter nauwkeurigheid. Helaas lukt dit nu nog als het object zich slechts 60 centimeter van de camera bevindt, maar de onderzoekers denken dat dit na doorontwikkeling van de techniek wel 10 meter kan worden.

Surveillance

De technologie werkt overigens niet voor stilstaande objecten, maar daar is hij ook niet voor ontwikkeld. De onderzoekers noemen zelf mogelijke toepassingen in de surveillance, maar ook om auto’s aan te ‘zien’ komen op moeilijke kruisingen.

Bron: Nature Photonics, The Conversation

Beeld: Gariepy et al./Heriott-WattPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes