Deze drone werkt zonder zwaartekracht

MtB

05-06-2015 16:00:40

Winnaars van een wedstrijd van NASA maakten een concept voor een drone die functioneert in een ruimte zonder zwaartekracht.

Drones kunnen tegenwoordig steeds meer functies uitvoeren. Van het bezorgen van pakjes tot aan het helpen bij onderzoek in het Himalayagebergte. Ook astronauten kunnen wel wat hulp van UAV’s gebruiken. Alleen is het aansturen van een drone in een ruimte zonder zwaartekracht een behoorlijke uitdaging. Daarom bedacht NASA hiervoor een wedstrijd. De zogenoemde Arachnobeea won de titel ‘beste missie concept’.

Grijparm

Het ontwerpen van een drone voor in de ruimte brengt verschillende uitdagingen met zich mee. Zo moet de drone weten waar hij zweeft, zodat hij nergens tegenaan botst. Daarnaast moet het apparaat zichzelf kunnen stoppen, anders blijft hij eeuwig rondvliegen.

De Arachnobeea oriënteert met behulp van sensoren die verspreid door het ISS kunnen worden opgehangen. Wanneer hij hier contact mee maakt, weet de drone direct waar hij zich bevindt. Komt hij vervolgens op de plek van bestemming, dan kan hij zichzelf stoppen met zijn pootjes. Hiermee grijpt of zuigt hij zich vast aan verschillende oppervlaktes.

Door een grote grijparm kan de drone spullen naar de astronauten toebrengen. Dit is te zien in het filmpje hieronder. Hierin beschrijft één van de ontwerpers kort hoe hun drone werkt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Motherboard, Popular Science

Beeld: YouTubePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws