Diamanten te vinden op Zuidpool?

kijkmagazine

18-12-2013 09:00:29

Onderzoek op Zuidpool

Het soort gesteente waarin diamanten kunnen voorkomen, blijkt ook te vinden op Antarctica.

Kimberliet is om meer dan één reden een bijzonder gesteente. Ten eerste is het de belangrijkste bron van natuurlijke diamanten. Ten tweede ontstaat het op een diepte van meer dan 150 kilometer – en ander spul dat van zo ver onder de grond komt, hebben we niet. Nieuw onderzoek van geoloog Gregory Yaxley en collega’s, gepubliceerd in Nature Communications, heeft nu voor het eerst laten zien dat kimberliet ook op de zuidpool voorkomt.

Yaxley en zijn team hebben dat afgeleid uit drie monsters, afkomstig van de zuidoostelijke flank van de Antarctische berg Mount Meredith. Door middel van geologisch en scheikundig onderzoek werd vastgesteld dat het om kimberliet ging – dat dus mogelijk diamanten bevat.

Betekent dit nu dat er een run ontstaat op Zuidpooldiamanten? Voorlopig niet; tot 2048 is namelijk het Antarctisch Milieuprotocol van kracht, dat mijnbouw op Antarctica verbiedt. En zelfs als men daarna besluit dat verdrag aan de kant te zetten, is het de vraag of het gezien de logistieke problemen de moeite waard zou zijn om op de Zuidpool diamantmijnen op poten te zetten…

Bron: Nature Communications

Beeld: Dr. Geoff NicholsPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws