Luister naar de diepste plek in de oceaan

Naomi Vreeburg

05-03-2016 15:00:36

Met behulp van een speciale microfoon hebben onderzoekers aardig wat geluiden opgenomen in de Marianentrog.

Een paar meter onder het oppervlak van de Stille Oceaan verwacht je veel lawaai, afkomstig van schepen. Maar ongeveer 11 kilometer verder het water in is het een oase van rust. Toch? Nou, daar kun je je behoorlijk in vergissen, zo blijkt uit geluidsfragmenten die zijn gemaakt in de Marianentrog – de diepst bekende plek in de oceaan.

marianentrog

Oceanograaf van het NOAA, Robert Dziak, liet samen met zijn team een titanium-omhulde hydrofoon zakken tot de Challengerdiepte, het diepste punt in de Marianentrog. Hoe verder het apparaat in de oceaan werd gedropt, hoe meer druk hij moest weerstaan. Toch lukte het om de hydrofoon te plaatsen waar de wetenschappers hem hebben wilden. Hier hing hij 23 dagen.

Uit de geluidsfragmenten blijkt dat er in de Challengerdiepte een kakofonie wordt gevormd door schepen, walvissen en de aarde zelf. Beluister het:

De roep van een baleinwalvis.

Het geluid dat een schip 11 kilometer hoger maakt.

Na 0:20 hoor je een aardbeving (magnitude 5) die op 16 juli 2015 plaatsvond nabij het Oceanische eiland Guam.

Hoewel het natuurlijk gaaf is dat we nu weten hoe het in de Marianentrog klinkt, heeft het experiment ook een doel. NOAA wil namelijk in kaart brengen of en hoe geluid dat de mens aan het oppervlakte van de zee maakt, leven diep in de oceaan verstoort. Nu hebben de onderzoekers een indruk van het geluidsniveau in de Marianentrog. In 2017 zal de hydrofoon langere tijd vertoeven in de Challengerdiepte. Dit keer gaat hij niet alleen. Een camera zal hem vergezellen.

Bronnen: Science Alert, GizmodoPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws