‘Dinosauriërs dansten erop los’

Naomi Vreeburg

08-01-2016 13:00:31

Dino’s lieten krassen op de grond achter tijdens het imponeren van een potentiële partner, zo zou blijken uit een nieuwe studie. 

Kun je het je voorstellen? Een stoer, reusachtig beest dat een beetje met zijn kont staat te draaien om zijn of haar – eveneens gigantische – partner te versieren. Het zal eruit hebben gezien als een slechte parodie op Jurassic Park, maar onderzoekers zeggen aan de hand van fossielen te kunnen bewijzen dat dinosauriërs daadwerkelijk een dansje hebben gedaan voor hun potentiële bedmaatje.

Arena’s

Hoofdonderzoeker Martin Lockley en zijn team vonden grote krassen in sediment in Colorado. De meeste waren te zien als parallelle strepen en in sommige krassen was een drie-tenige pootafdruk te zien. Lockley vermoedt dat deze grondtekeningen zijn gemaakt door de vleesetende dino Acrocanthosaurus. Een 11 meter groot beest dat 110 miljoen jaar geleden op aarde rondstampte.

Na verschillende verklaringen voor de strepen te hebben gezocht, concludeerden de paleontologen en geologen dat de krassen waarschijnlijk zijn gemaakt terwijl de dinosauriërs een dansje opvoerden voor een potentiële partner. De vier afzonderlijke plekken waar deze uitgravingen zijn gevonden, zouden ooit hebben gediend als zogenoemde ‘leks’ – een soort arena’s waar de dieren samenkwamen om te laten zien wat ze als seksueel partner in huis hadden.

De grondtekeningen zouden overeenkomen met de sporen die verschillende moderne vogels – zoals de papegaaiduiker en sommige papegaaisoorten – achterlaten tijdens hun paringsritueel. “Moderne vogels maken ook putjes in de grond. Dat vinden ze heel spannend”, vertelt paleontoloog en dinosaurusexpert Anne Schulp.

Waarschuwing?

Toch zijn er tegengeluiden te horen. Want zouden de sporen niet kunnen zijn achtergelaten toen de dino soortgenoten probeerde te waarschuwen voor gevaar? “Dan zou het verstandiger zijn geweest om ervandoor te gaan”, wimpelt Schulp dit alternatief af. Hij deelt de mening van Lockley en zijn collega’s: deze afdrukken zijn gemaakt tijdens het paringsritueel. Dansende dino’s it is! Nu ja, it was

Bronnen: Scientific Reports, University of Colorado Denver via EurekAlert!

Beeld: University of Colorado DenverPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws