Dit ‘open’ raam houdt geluid toch tegen

Naomi Vreeburg

03-05-2018 12:59:08

Je raam openen zonder een enorm lawaai voor je kiezen te krijgen? Wetenschappers in Singapore werken eraan.

Het moet toch heerlijk zijn om op je werk het raam te openen en fijn de vogeltjes te horen fluiten. Helaas is dat voor de mensen die in de stad werken niet realistisch. Daar hoor je vooral het geluid van voorbij scheurende auto’s. Onderzoekers aan de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore kennen dit probleem maar al te goed en zoeken naar een oplossing.

De wetenschappers komen namelijk nu met een systeem dat geluid van buiten voor een deel zou tegenhouden als het raam open staat. Dit systeem kan worden bevestigd aan, wat ze met een Engels woord noemen, window grilles. In Nederland komt dit niet vaak voor, maar je kunt het zien als metalen roosters voor een raam (zie afbeelding hieronder).

raam

Antigeluid

Hoe werkt het systeem precies? Met behulp van antigeluid – de technologie die je ook terugvindt in sommige oordopjes en zelfs in apparaatjes om jouw vervelende gesnurk draaglijk te maken voor degene die naast je slaapt. Antigeluid is een techniek waarbij de frequentie van geluidsgolven wordt gemeten en vervolgens in realtime exact de tegenovergestelde geluidsgolven worden ingezet.

Het systeem bestaat mede uit een aantal microfoons en speakers. De microfoons vangen de geluiden van buiten op, nog voordat het goed en wel het raam heeft bereikt. Deze geluiden worden vervolgens verwerkt in een klein computertje dat ook is ingebouwd in het systeem. Dit computertje laat aan de speakers weten welk antigeluid ze moeten produceren om het geluid van buiten te dempen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De onderzoekers claimen dat uit verschillende tests blijkt dat 50 procent van het lawaai wordt tegengehouden met behulp van deze technologie.

Lelijk raam

Maar er zitten een aantal haken en ogen aan de technologie. Zo kost het systeem vermogen, om precies te zijn 8 watt, en daarmee dus geld. Ook is nu weliswaar het geluidprobleem voor de helft opgelost, maar je zit met een ander probleem: zo’n systeem van speakers en microfoons op de raamroosters is ronduit lelijk. Al vinden we de raamroosters zelf ook niet bepaald een plaatje.

De onderzoekers laten dan ook weten dat ze het systeem kleiner willen maken, zodat je zicht niet te erg wordt belemmerd. En ze willen de kosten om het te produceren verlagen. Nog genoeg werk aan de winkel dus voor de onderzoekers. Wie weet maken ze gebruik van hun eigen systeem en kunnen ze het werk doen met een open raam en 50 procent minder lawaai.

Bronnen: NTU, New Atlas, Digital Trends

Lees ook:

KIJK 5/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes