Op jacht naar DNA van Leonardo da Vinci

Naomi Vreeburg

06-05-2016 13:00:38

da Vinci

Een uitgebreide studie naar het genetisch materiaal van Leonardo da Vinci moet meer inzicht geven in zijn mysterieuze leven.

Zo’n tien jaar geleden klonk het als een bizar idee om het DNA van een persoon uit de Renaissance te verkrijgen en zo van alles over diegene te weten te komen. Maar door de ontwikkeling van nieuwe technologieën kan het wel. En hier maakt een internationaal onderzoeksteam nu gretig gebruik van. Het is een klopjacht op het DNA van Leonardo da Vinci gestart.

3D-model van Leonardo da Vinci

Door de schilderijen en notitieblokken van de beroemde kunstenaar af te speuren op DNA, hoopt het team nieuwe inzichten te krijgen in het leven van Da Vinci. Hoe zag hij er uit? Was hij echt een vegetariër? En had de kunstenaar verborgen ziektes? Met een beetje geluk kunnen de onderzoekers het hele genoom van Da Vinci in kaart brengen. En wie weet met deze genetische informatie een 3D-model van zijn gezicht maken.

da VinciMaar niet alleen de werken van de kunstenaar zullen onder de loep worden genomen, maar ook zijn nog levende bloedverwanten. Allessandro Vezzosi, directeur van het Museo Ideale Leonardo da Vinci, is al tijden bezig met het reconstrueren van de mannelijke lijn. Dit kan van pas komen bij de studie. Hij zal nu zoeken naar familieleden van moeders kant.

Drie jaar

Dit lijkt een tijdrovend karwei, en dat is het ook. Toch hopen de archeologen, genetici en kunstgeschiedkundigen het klusje binnen drie jaar te hebben geklaard. Dan kunnen ze de resultaten bekend maken in 2019, 500 jaar na de dood van de mysterieuze man.

Bronnen: Human Evolution, GizmodoPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis