Doe vrijwilligerswerk en leef langer!

KIJK-redactie

11 September 2011 13:00

Soup Kitchen

Dat vrijwilligerswerk doen goed is, wisten we natuurlijk allang. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het ook nog eens de kans vergroot dat je lang leeft.

Wetenschappers hebben voor het eerst aangetoond dat vrijwilligerswerk een belangrijke invloed heeft op de duur van je leven. Helaas geldt het niet voor alle vrijwilligers. Mensen die vrijwilligerswerk doen om onzelfzuchtige redenen of het verlangen naar sociale connecties, leven langer dan mensen die werken om er zelf voordeel uit te halen, zo melden Amerikaanse wetenschappers in het tijdschrift Health Psychology.

Voor het onderzoek werden gegevens van de Wisconsin Longitudinal Study bekeken. Voor deze studie werden 10.317 studenten na hun afstuderen in 1957 gevolgd tot 2008. 4,3 procent van de 2384 mensen die geen vrijwilligerswerk hadden gedaan, leefde in 2008 niet meer. Van de mensen die voor zichzelf vrijwilligerswerk deden, was 4 procent gestorven. Dit in tegenstelling tot de vrijwilligers die zich hadden aangeboden omdat ze anderen wilden helpen; daarvan leefde maar 1,6 procent in 2008 niet meer.

“Dit resultaat kan betekenen dat mensen die vrijwilligerswerk doen met andere mensen als hun belangrijkste beweegreden, zichzelf daarmee beschermen tegen stressveroorzakers die gepaard gaan met vrijwilligerswerk, zoals het krijgen van geen loon”, zegt Sara Konrath, een van de auteurs van de studie.

Je kunt je dus nog zo goed voelen omdat je vrijwilligerswerk doet. Maar als je het om de verkeerde redenen doet – bijvoorbeeld om er langer van te leven – heeft je gezondheid er helaas geen baat bij…

Bronnen: Health Psychology (PDF), American Psychological Association via Medical Xpress

Beeld: Chief Mass Communication Specialist Steve Johnson/U.S. Navy


Meer Nieuws