Donaties moeten SETI-telescoop gaan redden

kijkmagazine

28 June 2011 09:00

Allen Telescope Array (ATA)

SETI heeft een website gestart waar mensen geld kunnen doneren om de Allen Telescope Array verder te laten gaan met zijn speurtocht naar buitenaards leven.

Eerder meldden we op KIJK.nl dat de Allen Telescope Array (ATA), die bestaat uit 42 radiotelescopen, wegens budgetproblemen in de slaapstand was gezet. De organisatie achter het project, het SETI Institute, wil het daar niet bij laten zitten en probeert nu via de site SETIstars 200.000 dollar aan donaties bij elkaar te krijgen om ATA weer op te starten.

Op het moment van schrijven staat de teller op ruim 38.000 dollar; oftewel 19 procent van het totaal. De actie loopt nog een dikke maand, dus als genoeg mensen de portemonnee trekken, zou het hele bedrag kunnen worden gehaald.

Mocht dat lukken, dan is SETI overigens nog niet uit de problemen. Het kost namelijk zo’n 2,5 miljoen dollar per jaar om ATA draaiende houden, en dus zal er nog op allerlei andere plekken naar heel wat meer geld moeten worden gezocht.

Meer info over SETIstars vind je hier. En mocht je wat van je zuurverdiende centen overhebben voor de zoektocht naar buitenaardse signalen, dan kun je die hier doneren.

Bronnen: SETIstars, Bad Astronomy

Beeld: ATA


Meer Nieuws