‘Doorzichtig hout in aantocht’

Naomi Vreeburg

01-04-2016 13:00:25

transparant hout

Kan dit ‘transparante’ hout ooit onze ramen vervangen?

De lente is aangebroken en dat betekent dat het zonnetje steeds vaker door onze glazen ruiten gaat schijnen. En als het aan onderzoeker Lars Berglund en zijn collega’s ligt, zouden we de zonnestralen binnenkort ook door houten muren moeten zien. De Zweedse wetenschappers hebben namelijk hout gemaakt waar je doorheen kunt kijken.

Massaproductie

Om het materiaal te produceren, werd lignine – een stof in de celwand, die normaal het licht tegenhoudt – verwijderd uit bestaand hout. Dit maakte het “prachtig wit”, meldden de onderzoekers. Door vervolgens het polymeer PMMA toe te voegen, werd het daadwerkelijk transparanter. Overigens nog niet zo doorzichtig als glas.

Het idee van transparant hout is overigens niet nieuw; al eerder werden er hele kleine, doorzichtige houten computerchips geproduceerd. Maar volgens Berglund is de methode die hij en zijn collega’s hebben gebruikt – in tegenstelling tot de andere technieken – wel geschikt voor massaproductie.

Semi-transparante ramen

“Het materiaal komt uit hernieuwbare bronnen en heeft goede mechanische eigenschappen, zoals sterkte, lage dichtheid en lage thermische geleiding.”, vertelt Berglund. En daarmee heeft het volgens de onderzoekers tal van toepassingen. Een van de voorbeelden is het produceren van semi-transparante ramen die licht doorlaten, maar je wel meer privacy geven dan bestaande ruiten. Ook zou het materiaal van pas kunnen komen in zonnecellen.

Bronnen: Biomacromolecules, American Chemical Society via EurekAlert!

Beeld: KTH Royal Institute of TechnologyPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar