Dream Chaser vliegt voor het eerst

André Kesseler

02-09-2017 13:00:52

dream chaser

De NASA krijgt binnenkort de beschikking over een nieuw bevoorradingstoestel voor het ISS.

Als de Amerikanen vracht naar het ISS wilden brengen, waren ze daarvoor afhankelijk van andere landen, waaronder de Russen. Dat vonden ze een onprettige situatie en dus vroeg de NASA drie Amerikaanse bedrijven ruimtevaartuigen te ontwikkelen om die klus uit te kunnen voeren. De eerste twee, Orbital ATK’s Cygnus en de SpaceX Dragon hebben hun vuurdoop inmiddels doorstaan. De ontwikkeling van de laatste, de Dream Chaser, duurt iets langer, maar ook die heeft nu een belangrijke eerste vlucht gemaakt.

Dat het bevoorradingstoestel van de Sierra Nevada Corporation wat langer op zich laat wachten, heeft te maken met het feit dat het een soort kleine space shuttle wordt. Hij moet dus niet alleen vracht kunnen afleveren, maar ook spullen terug naar de aarde kunnen brengen en zichzelf helemaal zelfstandig op een landingsbaan kunnen neerzetten. En dat kan het toestel in principe op elke grote luchthaven ter wereld.

Captive carry

De Dream Chaser vloog tijdens de test van afgelopen week nog niet zelf, maar hing onder een Chinook-vrachthelikopter. Het doel van de captive carry-test was om te bekijken of het toestel door de Chinook naar de juiste hoogte kon worden gebracht voor een volgende testfase. Daarbij wordt de Dream Chaser op hoogte losgelaten en maakt dan zelf de zweefvlucht terug naar de aarde. Die test staat voor later dit jaar op het programma.

Enige haast is geboden, want de Dream Chaser staat gepland voor zes bevoorradingsmissies naar het ISS. En de eerste is al in 2019…

Bronnen: NASA, New Atlas

Beeld: NASA/Sierra Nevada Corporation

KIJK 9.2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws