Driften met vliegdekschip USS Ford

André Kesseler

09 November 2019 08:59

USS Ford

De Amerikaanse marine onderwerpt het door problemen geplaagde nieuwe vliegdekschip aan de eerste tests.

Zoals bijna elk zichzelf respecterend militair project, ging ook de USS Fordklasse – een nieuwe generatie Amerikaanse vliegdekschepen – door alle budgetten en leveringsdeadlines heen. En hoewel nog niet alle problemen zijn opgelost, is de marine toch begonnen aan de eerste testvaarten om te bekijken of de rest van de spullen aan boord wel werkt. En dat levert spectaculaire plaatjes op.

Lees ook:

USS Ford

Een van problemen waar de nieuwe klasse mee kampt, zijn de liften waarmee de vliegtuigen vanuit de onderste dekken naar het vliegdek worden gebracht. Ondanks alle pogingen om die probleem voor de sea trials te fixen, zijn slechts 4 van de 11 liften aan boord operationeel. Niet dat het veel uitmaakt, want voor de test zijn alle peperdure vliegtuigen aan wal gezet.

High speed turns

Afgezien van de liften, waren er ook problemen met de wat meer high tech-systemen aan boord, zoals de elektromagnetische rails waarmee de vliegtuigen van het dek worden geschoten. Maar ook met het geavanceerde landingssysteem, de nucleaire aandrijving en met de nieuwe radar.

Maar goed. Dat weerhoudt de marine er niet van om lekker met de Ford van leer te trekken en met het nogal logge schip zogenoemde high speeds turns te maken. En dat ziet er dan zo uit.

De Amerikaanse reuzencarriërs die nu nog veelal in gebruik zijn, behoren tot de Nimitz-klasse, waarvan de oudste al sinds 1975 rondvaart. En hoewel de nieuwste, de USS George H. W. Bush, pas in 2009 in gebruik is genomen, zijn deze vliegdekschepen ondertussen eigenlijk al verouderd. Daarom wil de US Navy ze tussen nu en 2058 vervangen door schepen uit de nieuwe Gerald R Ford-klasse. De eerste kan pas in 2024 worden ingezet; vier jaar later dan gepland.

Bron: Popular Mechanics

Beeld: US Navy

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Nieuws