Filmpje: drone is in de lucht én ter zee

Laurien Onderwater

16-02-2018 10:59:55

EagleRay

Deze drone, ontwikkeld door Amerikaanse onderzoekers, kan zich makkelijk door de lucht bewegen (what’s new?), maar is ook nog eens een kei in duiken.

Wat krijg je als je een onderzeeër mixt met een onbemand vliegtuigje? Een amfibische drone! Dat is wat onderzoekers van de North Carolina State University hebben ontwikkeld. De fixed-wing drone, EagleRay XAV genaamd, kan zich voortbewegen door de lucht, maar is ook een kei in een duik nemen.

Vaste vleugels

De EagleRay is niet de eerste drone die ook onder water kan bewegen, maar wel bijzonder aan het onbemande vliegtuigje is dat hij zijn vleugels in dezelfde positie houdt (vandaar fixed-wing). De AquaMav-drone, die is ontwikkeld door onderzoekers van het Imperial College London, kan ook duiken, maar moet daarvoor eerst zijn vleugels inklappen.

Dankzij de propeller op zijn ‘neus’ kan de EagleRay zo makkelijk door de lucht en in het water voortbewegen. Bovendien kan de drone niet alleen goed duiken, maar ook weer in rap tempo het water uit komen, zoals onderstaande afbeelding laat zien.

Waar zo’n amfibische drone handig voor is? De onderzoekers zien zelf toepassingen voor in marien onderzoek. Wanneer de EagleRay bijvoorbeeld een groep dolfijnen observeert, kan de drone er ook voor kiezen om ze onder water verder te volgen, wanneer ze gaan eten, en daar allerlei gegevens verzamelen. Zodra de groep weer met hoge snelheid verder reist of jaagt, volgt de drone ze weer vanuit de lucht.

Bekijk de drone hier in actie:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: IEEE Journal of Oceanic Engineering, North Carolina State University, New Atlas

Beeld: Teledyne/North Carolina State University

Lees ook:

KIJK 2/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis