Drone schiet vuurballen tegen bosbranden

Marysa van den Berg

09-08-2016 11:00:09

Drones die vuurballen afschieten en daarmee gecontroleerde brandjes veroorzaken, kunnen echte bosbranden helpen voorkomen. Jammer dat de Amerikaanse overheid niet echt meewerkt.

Net als elk zomer woeden er ook nu weer tientallen bosbranden. Vele hectaren bos gaan verloren en horden mensen slaan op de vlucht. Om dit te proberen te voorkomen, worden er regelmatig gecontroleerde brandjes aangestoken: die branden bosjes en ander ontvlambaar materiaal weg, wat de kans verkleint op een echte bosbrand. Maar het aansteken hiervan, met de hand of vanuit een helikopter, is levensgevaarlijk werk. De Universiteit van Nebraska ontwikkelde een drone die het werk van deze aanstichters uit handen moet nemen.

Ballen in de fik

De drone in kwestie heeft speciale ballen bij zich. Die worden in alcohol gedrenkt, waarna ze door een chemische reactie in de fik vliegen. Deze vuurballen worden vervolgens naar de grond geschoten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Gevaarlijk?

Helaas zal het nog wel even duren voor de technologie ook echt tegen bosbranden mag worden ingezet. De US Forest Service is streng: de drones worden – gek genoeg – gezien als vliegtuig. En dus moeten de bestuurders ervan, net als piloten, veiligheidscertificaten halen.

Bovendien werkt de Federal Aviation Administration, de Amerikaanse luchtvaartautoriteit, niet mee. Die verbiedt drones om gevaarlijke materialen te dragen. En helaas, daar vallen die vuurballen toch echt onder.

Bron: digg.com

Beeld: newsyPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar