Drukgolf trombone in beeld gebracht

Marysa van den Berg

01-06-2011 09:00:13

De drukgolf die een trombone voorbrengt wanneer er hard op wordt geblazen, is voor het eerst op video vastgelegd.

Een drukgolf – die korte tijd sneller gaat dan het geluid (ruim 1200 kilometer per uur) – ontstaat wanneer energie in een smal kanaal wordt geperst. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een trein die een tunnel in dendert. Dat trombones ook druggolven kunnen genereren, blijkt al uit een artikel uit 1995, maar dit verschijnsel filmen was tot nu toe niet gelukt. Kazuyoshi Takayama en Kiyonobu Ohtani (Tohoku-universiteit) presenteerden vorige week op de Acoustical Society of American Meeting voor het eerst een video van de drukgolf van een trombone:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dit kregen Takayama en Ohtani voor elkaar door gebruik te maken van een speciale techniek: schlierenfotografie. Met deze methode kunnen minieme veranderingen in de brekingsindex van lucht – de hoek waarmee lucht inkomende lichtstralen breekt – worden gemeten en dat is precies wat een drukgolf veroorzaakt.

Hoewel de drukgolven van de trombone relatief licht zijn te noemen – heel anders dan een straaljager die door de geluidsbarrière breekt – kunnen musici die in een orkest vóór de trombone zitten een aardig oplawaai krijgen wanneer er hard op het instrument geblazen wordt. Het filmpje laat duidelijk zien waarom.

Bron: BBC News

Beeld: redjar/cc-by-sa 3.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws