Dubai wil grootste ‘verticale boerderij’ bouwen

Laurien Onderwater

06-07-2018 10:59:46

verticale landbouw

Verticale landbouw zou dé efficiënte en duurzame manier van groenten verbouwen zijn. Daarom wil Dubai de grootste verticale boerderij bouwen.

Tik voor de grap even ‘Dubai’ in bij de zoekbalk van deze website en je komt al snel titels van artikelen tegen waarin de woorden ‘Dubai’ en ‘grootste’ voorkomen: Dubai bouwt grootste afvalenergiecentrale, Dubai wil grootste Marsstad, Dubai geeft groen licht voor ’s werelds grootste zonnepark. Het is wel duidelijk dat de emiraat bigger altijd better vindt. En daarom is Dubai van plan om ook de grootste verticale boerderij te gaan bouwen.

Verticale landbouw

Omdat de wereld almaar dicht bevolkter wordt, moeten we op zoek gaan naar efficiëntere manieren van voedsel verbouwen. Een daarvan is verticale landbouw. Door gewassen in lagen te telen (bijvoorbeeld in een leegstaand kantoorgebouw) kan er veel duurzamer en efficiënter worden geteeld. Bovendien zou deze manier van groenten verbouwen minder water vereisen en het gebruik van pesticiden en herbiciden kunnen verminderen of zelfs overbodig maken.

Verticale landbouw leent zich goed voor drukke steden. En nu wordt de grootste verticale boerderij ter wereld gebouwd in een van de drukste steden van de Verenigde Arabische Emiraten, waar sla en bladgroenten zullen worden verbouwen voor passagiers die vliegen met Dubais luchtvaartmaatschappij Emirates.

Verder dan vers

Emirates is een samenwerking aangegaan met de in Silicon Valley gevestigde startup Crop One. De faciliteit moet ruim 12.000 vierkante meter groot worden. De bedrijven beweren dat de boerderij op zijn hoogtepunt net zoveel voedsel zal produceren als 364 hectare landbouwgrond, met een opbrengst van zo’n 2700 kilo per dag.

En omdat de faciliteit direct naast Dubai Al Maktoum International Airport wordt geopend, zullen de transportkosten en de uitstoot (van onder andere koolstofdioxide) worden verlaagd. Bovendien zal het eten slechts enkele uren na de oogst aan klanten worden geserveerd – verser kan niet!

De bouw van de verticale faciliteit begint in november van dit jaar en de eerste maaltijden die Dubai daar gaat verbouwen, worden in december 2019 geserveerd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Beeld: Sky Greens

Bronnen: Emirates Flight Catering, New Atlas

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis