Duitsers testen nieuw laserwapen

André Kesseler

18-09-2012 09:00:25

De Duitse poot van het bedrijf MBDA heeft succesvolle tests uitgevoerd met een nieuwe laser.

MBDA is een samenwerkingsverband van het Britse BAE Systems (37,5 procent), het Franse EADS (37,5 procent) en het Italiaanse Finmeccanica (25 procent). Het is een grote Europese speler op het gebied van raketten en raketsystemen en het werkt in Duitsland aan een lasersysteem.

De high energy laser demonstrator die tijdens de tests werd gebruikt, heeft een vermogen van 40 kilowatt. De laserstraal, opgewekt met behulp van optische vezels die zijn bewerkt met zeldzame aardmetalen, bleek in staat om een gat in een mortiergranaat te branden (zie foto) en zich in een paar seconden door een 4 centimeter dikke staalplaat te werken. En door het trackingsysteem kan de laser een object op meer dan 2300 meter volgen.

Volgens woordvoerder Peter Heilmeier kan de laser straks worden gebruikt om bijvoorbeeld inkomende raketten uit de lucht te halen. “High power lasers kunnen een grote bijdrage gaan leveren aan de veiligheid van onze troepen. Laserwapens staan bekend om hun grote precisie op grote afstand, de lage gebruikskosten en het vermijden van nevenschade.”

Het bedrijf kondigde aan dat het de komende maanden meer proeven gaat doen op de testlocatie in het Zuid-Duitse Oberjettenberg. Daarbij wordt voor het eerst het complete traject getest dat het systeem tijdens een echte militaire operatie moet doorlopen, dus van detectie tot uitschakeling van een projectiel.

Bronnen: Defense TalkMBDA

Beeld: MBDAPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws