Duiven houden van een gokje

André Kesseler

13 October 2010 15:49

Wetenschappers ontdekten dat duiven bewust voor de spanning van het gokken kiezen.

Thomas Zentall van de Universiteit van Kentucky gaf verschillende duiven twee keuzes: een kleine, maar gegarandeerde beloning, of een kans op grote hoeveelheid voedsel. Pikken naar het ene licht gaf ze drie voedselbrokjes, pikken naar een ander licht maar liefst tien, maar die werden slechts in 20 procent van de gevallen ‘uitbetaald’; in 80 procent van de gevallen kregen ze dus niets.

Met Darwins theorieën in het achterhoofd (en wie heeft dat nou niet) zou je verwachten dat de dieren geen onnodige risico’s willen lopen en dus voor de zekere keuze gaan. Die zou hen uiteindelijk ook meer voedsel opleveren dan de onzekere. Maar acht van de tien duiven besloten toch de gok te wagen.

Volgens Zentall doen de duiven dat niet om de spanning en zou er dus wel eens een fundamentele biologische reden voor kunnen zijn. En misschien verklaart het ook wel waarom zoveel mensen graag gokken, terwijl ze weten dat ze daardoor over het algemeen op langere termijn slechter af zijn. Dat het opwindend en spannend is, hoeft dus niet de belangrijkste reden te zijn.

Bronnen: The Independent


Meer Nieuws